eurocompassdoo@gmail.com
037 44 32 77

SKOPLJE 

Program putovanja: 30.05.2021.

Polazak iz Krusevca u 05 h sa glavne autobuske stanice.

Dolazak u Skoplje oko 11h. Obilazak grada: most Majke Tereze, park Žena, Sobranje, Porta Makedonija, izlazi se na centralni trg. Trg Makedonija je glavni i najveći trg u Skoplju. Izgrađen je između 1920 i 1940 godine. Na trgu se nalazi zgrada Narodne banke, monumentalni oficirski dom, Ristikjeva palata, palata Mazura. Centralnim trgom dominira veliki spomenik i spektakularno remek delo Ratnik na konju, na kome se nalazi Aleksandar Makedonski ispod kojeg je velika fontana. Prelazak iz novog dela grada u stari je moguće putem nekoliko mostova: Most civilizacije- Oko most, Most umetnosti, Kameni most. Stara skopska čaršija je najveća čaršija na Balkanu van Istanbula. Smeštena je u starom delu grada, na području od Dušanovog mosta do Bit-pazara, te od tvrđave Kale do reke Serave. Tu se nalazi nekoliko džamija, amana, dve crkve i sat-kula. Ceo ovaj deo čine lavirinti uzanih kaldrmisanih uličica oivičenih raznim zanataskim radnjama, zlatarama, čajdžinicama, tavernama, poslatičarnicama… U okviru čaršije videćete tragove i ostatke Otomanskog carstva. U starom delu se nalaze i Arheološki muzej sa svojom ispresivnom kolekcijom, kao i Muzej holokausta, Muzej savremene umetnosti. U neposrednoj blizi su Makedonska filharmonija, balet i opera.

Najinteresantniji turistima je Muzej grada Skoplja, smešten u zgradi nekadašnje Železničke stanice. To je jedna od retkih građevina koja nije totalno uništena zemljotresom koji se dogodio 1963 godine. Ovu monumentalnu građevinu modernističkog stila krasi masivan sat koji stalno pokazuje isto vreme – 5:17h, sat i minut kada se zadesio zemljotres i momenat kada je sat prestao da radi. U blizini se nalazi Spomen kuća Majke Tereze, koja je

podignuta povodom 100 godina od njenog rođenja. Kako doći do ovih lokaliteta, uputiće vas vodič.

Nakon obilaska grada slobodno vreme ili fakultativni izlet do kanjona „Matka“.

Fakultativa:

  • Odlazak do kanjona „Matka“. Nedaleko od Skoplja nalazi se popularno izletište gde Skopljani rado odlaze vikendom. U okviru kanjona nalazi se veštačko jezero Matka, nekoliko srednjovekovnih manastira, zanimljive pećine (čak njih 200) koje možete istražiti. Ovde možete uživati u prelepoj prirodi ili ručati u nekom od restorana. Cena izleta je 7 eur (5 eur + 250din). Za realizaciju fakultative potreban je minimum od 15 prijavljenih putnika.

Nakon izleta odlazak u Skopje City Mall (http://skopjecitymall.mk/) i slobodno vreme.

Nakon slobodnog vremena polazak za Srbiju u 19h.Dolazak u Krusevac oko ponoci.

CENA 15 E

Cena aranžmana obuhvata:
• Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
• Usluge vodiča/pratioca tokom putovanja,
• Troškove organizacije i realizacije putovanja.

Cena aranzmana ne obuhvata :

* Individualni troškovi putnika;

• Putno I zdravstveno osiguranje;

Fakultativni izlet do kanjona Matka 7 eur (5 eur + 250din)- minimum 15 prijavljenih putnika